Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Яжте бадеми, за да сте здрави пред зимата

Яжте бадеми, за да сте здрави пред зимата

Яжте бадеми, за да сте здрави пред зимата

Ако не искате зимните настинки да ви повалят на легло, просто яжте повечко бадеми. Тези ядки помагат на тялото да устои на коварните вируси през студения сезон.

Изследване на британски и италиански учени показа, че химикали в кожата на бадемите засилват реакцията на имунната система към такива инфекции.

Кожата на бадемите подобрява способността на белите кръвни телца да откриват вируси, категорични са учените от Института по изследване на храните в Норич и от Университетската поликлиника в Месина.

Освен това кожата на ядките има способността да подпомага организма да предотвратява репликирането и разпространяването на вирусите.

Следващото предизвикателство пред учените е да установят точното количество бадеми, които човек трябва да изяжда дневно, за да се спаси от боледуване. По принцип диетолозите считат, че дневният прием не трябва да надвишава 30-40 грама.

Бадеми

Бадемите са полезни не само срещу зимните вируси. Те съдържат фолиева киселина, голямо количество магнезий, влизащ в състава на много ензими, които захранват интензивните процеси на обмяна в мозъка.

Тези ядки съдържат и различни антиоксиданти. Един от тях е кверцетинът. Той умее да предпазва мозъчните клетки от вредното въздействие на свободните радикали.

Консумацията на бадеми понижава нивата на общия холестерол в кръвта, но и тези на лошия (LDL) холестерол. Както знаем, точно той е един от главните рискови фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Защо бадемите са обявени за здравословна храна № 1 сред останалите ядки?

Защото фибрите в бадемите, които играят важна роля при храносмилането, са значително повече в сравнение с останалите ядки и семена. Защото белтъчините в състава им повишават значението им за протекция на сърцето.

Защото аминокиселината тирозин стимулира производството на допамин, който активира центъра на удоволствието в главния мозък. Защото в бадемите се съдържа най-голямо количество калций в сравнение с всички други ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest