IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хапвайте бадеми, ако сте на диета

6 април 2012 13 50

Контролират кръвната захар, която е виновна за усещането за ситост

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички сме чували колко полезни са ядките. Когато се на диета обаче, трябва да си ги броим, защото са и много калорични. Орехи, бедеми, кашу – всички се препоръчват, защото бързо засищат, но в суров вид, за да няма сол.

Ето го и научното обяснение, защо бадемите са изключително важни по време на диета и тях можем да си позволим в малко по-големи количества.

Тези ядки имат нисък гликемичен индекс, който показва колко бързо нивата на
кръвната захар се покачват под въздействието им след хранене, пише „Daily Telegraph".

При прием на бързо храни кръвната захар бързо се покачва, а после бързо спада и затова хората не се чувстват много сити и отново нападат хранителните продукти. При бадемите захарта в тялото ни се повишава постепенно и по-бавно спада, поради което чувството за глад е слабо или го няма. Тези ядки са много полезни за диабетиците и предпазват от преяждане.

"Макар да е важно да се приемат достатъчно калории за балансирана диета, умереното количество нискогликемични храни като бадеми на закуска може да ограничи храната, която човек трябва да погълне, за да се чувства сит, отбеляза ученият. Бадемите могат допринесат за поддържане на здравословно телесно тегло.", казват специалистите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 6 години )
Като ползвате преводач, проверете си текста на българси език как звучи! Не ви ли дразни тази неграмотност?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Bugina ( преди 12 години )
Така е, ядките засищат глада, но не се пълнее от тях и затова се включват в диетите. Има се предвид суровите и печени без сол ядки, а не пържените...бррр
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар